Storm Thorgerson

Storm Thorgerson är antagligen ett bekant namn för alla som lyssnar på rock och tycker om estetiskt tilltalande skivomslag. Thorgerson är nämligen en grafisk designer som har samarbetat med en rad rockband genom sin karriär, och designat deras skivomslag. Några exempel på band som har anlitat honom är Pink Floyd, Led Zeppelin, Nik Kershaw, Black Sabbath, Scorpions, Genesis, Europe, Dream Theater, The Cranberries och Muse. Under den senare delen av sin karriär har han också arbetat med Slow Earth, då han skapade omslaget för deras album Latitude and 023.

Thorgerson föddes i Potters Bar i Middlesex i England år 1944. Han var skolkamrat med två av Pink Floyds grundare: Syd Barret gick i en klass under Thorgerson och Roger Waters gick i en klass över honom. Thorgerson spelade rugby tillsammans med den sistnämnda, och Thorgersons mor Vanji (som var norska) var nära vän med Waters mor Mary. Thorgerson var också vän med Pink Floyds gitarrist David Gilmour under tonåren, och agerade best man på Gilmoures bröllop 1994.Dark_Side_of_the_Moon

Efter åren i grundskola gick Thorgerson vidare och studerade engelska och filosofi vid University of Leicester. Han tog ut en filosofie kandidatexamen vid Leicesters universitet innan han fortsatte sina studier vid Royal College of Art, där han studerade film och television. Dessa studier ledde till en filosofie masterexamen. Om du själv har ett stort intresse för film och television kan ett kanalpaket från Canal Digital vara något för dig. Då får du tillgång till en mängd tv-kanaler som kan fungera som inspiration och studiematerial.

Thorgerson började sin karriär som grafisk designer då han tillsammans med Aubrey Powell grundande en designfirma som de kallade Hipgnosis. Duon skapade i denna konstellation många omslag till singlar och album, och blev så småningom en trio när Peter Christopherson gick med i gruppen. Hipgnosis upplöstes sedermera, men Thorgerson har haft en fortsatt framgångrik karriär i olika konstellationer. Hans kanske mest kända omslag är till Pink Floyds album The Dark Side of the Moon, som har kallats ett av de bästa skivomslagen någonsin.

Thorgerson gick bort den 18 april 2013, efter att under många år ha kämpat med cancer. Han var då 69 år gammal.