Sigur Rós

Slow Earth har trots att de är ett nytt band redan jämförts med stora namn inom indierockgenren som Coldplay, Oasis och The Verve. Ytterligare ett band som ofta kommer på tal i samband med Slow Earth är det isländska bandet Sigur Rós.

Sigur Rórs musik har beskrivits som postrock med melodiska, klassiska och experimentella inslag. Särskilt katakteristiskt för bandet är sångaren Jónsis röst, då han sjunger i falsett. Sigur Rós bildades 1994, på sensommaren i Reykjavik. De ursprungliga medlemmarna var Jón þór Birgisson (Jónsi), Georg Hólm (som spelar bas) och Ágúst ævar Gunnarsson (som spelade trummor). Gruppens namn kommer från Jónsis lillasyster Sigurrós, som föddes samma dag som bandet bildades.  Namnet betyder ”segerros” på svenska.Reykjavik05a-01

Bandet fick ett skivkontrakt med det lokala skivbolaget Bad Taste och gav ut sin första skiva 1997, Von. Ett år senare gick Kjartan Sveinsson med i bandet, som spelade keyboard. Sveinsson var den enda medlemmen i bandet som hade en formell musikutbildning i bagaget, och därför var det till största delen han som arbetade med de stråkarrangemangen och orkestrala arrangemangen som gruppen integrerade i sina senare låtar.

Bandets internationella framgångar började med deras följande album, Ágætis byrjun, som de släppte 1999. Många kritiker kallade albumet för ett av de bästa för den tiden, och Sigur Rós blev ett känt namn i stora delar av världen. Deras musik användes i en rad olika tv-serier och filmer, och bandet fick spela som förband till Oasis. I och med denna skiva blev också bandets karakteristiska sound känt för världen, som förutom Jónsis sångröst också bestod av hans sätt att spela elgitarr med en stråke för cello. Detta hade aldrig gjorts förut och skapade ett unikt ljud.

Om du är en aspirerande musiker med ett nytt band, som skulle vilja nå samma framgångar som Sigur Rós och Slow Earth, har du sannolikt mycket arbete framför dig. Då kan det vara skönt att i alla fall slippa en del av det pappersarbete som kommer med att ha ett eget företag. Genom att ta hjälp av Fakturino för att ordna factoring kommer mindre tid att gå åt till fakturor och pappersarbete, och mer tid kan gå till att skapa musik.