Slow Earth och krisen på Krimhalvön

Bandet Slow Earth kommer från staden Zaporizjzja, belägen norr om Krimhalvön och mellan halvön och den ryska gränsen. Det har försatt dem mitt i den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina, och detta har påverkat mer än bara deras musik.

Slow Earth har sedan det bildades varit ett band med samhällsengagemang, och detta har inte förändrats sedan krisen på Krimhalvön inleddes. Bandet deltar ofta i protester och protestmöten, där man bland annat diskuterar hur man kan försvara staden Zaporizjzja. Det hela började när bandet plötsligt befann sig mitt i revolutionen i Kiev, och fick ställa in en spelning på Dublin Castle för att istället spela piano inför en helt annan publik – kravallpoliser.Slow Earth och krisen på Krimhalvön 2

Bandet har också märkt att deras musik har blivit lidande sedan oroligheterna började, av förståeliga anledningar. Det är svårt att tänka på eller spela musik när man nyss hörde att någon blev dödad, menar Grigiory Prutko, en av medlemmarna i bandet. Den musik de faktiskt skriver handlar om de hemska sakerna de har upplevt och känslorna de har inför dem – det går inte att skriva sånger om kärlek eller glädje. Istället känner bandet rädsla och paranoia. Ungefär 100 000 ryska soldater finns posterade 40 mil från deras hem, och bandet är rädda att bara någon skjuter en rysk soldat, så kan det utlösa ett krig. De hör om hur soldaterna kommer närmare varje dag, och det gör dem paranoida. Om de hör en rysk brytning ser de fienden, fast det kanske bara är en granne. Bandet, och kanske fler ukrainare, hade hoppats på militär hjälp från Storbritannien, USA och omvärlden, men hittills har bara ekonomiska sanktioner vidtagits. Detta har lett till att vanliga medborgare i Ukraina har skapat en armé som är villig att slåss, men Grigiory Prutko menar att man måste skapa en nordlig allians för att ha en chans, eftersom deras grannland är så stort. Det positiva med allt detta, menar han, är att det har förenat Ukraina.

I samband med krisen har Ukrainas valuta devalverats, vilket gör att det blivit dyrare för bandet att köpa visum till Storbritannien för deras turné där. Trots det är de fast beslutna att åka, för att föra med sig budskapet om situationen i Ukraina till resten av världen – budskapet om hur snabbt allt kan falla samman omkring en, och om hur det känns att se ut genom fönstret och se militärer på gatorna och människor som dör.