Om Latitude and 023

Latitude and 023 är den senaste EP-skivan av det ukrainska bandet Slow Earth. Det är också deras debutskiva, och släpptes i maj 2014. Skivan innehåller fyra låtar (”Identify”, ”Self-formed (Intro)”, ”Self-formed” och ”My pride”) och ett bonusspår (”Change Nothing”).

Slow Earth tar tydligt avstånd från kommersiell musik, och detta ställningstagande märks i deras första EP. Det är inte en skiva som är gjord för att säljas i så många exemplar som möjligt, utan för konstens och musikens skull. Detta märktes redan när bandet släppte den första singeln från skivan, ”Identify” – den mest experimentella, mörka och saktmodiga låten på Latitude and 023. Det hade sannolikt varit lättare för dem att bli kända och nå en bredare publik om de hade släppt någon av deras poppigare låtar som singel, men Slow Earth gör inga kompromisser för kommersialiseringens skull.

Deras seriositet syns tydligt i valet av inspelningsstudio. Latitude and 023 spelades in i en av de bästa studiorna i Centraleuropa, Faust Records Studio i Prag, och mixningen och efterproduktionen gjordes i Los Angeles av Dan Leffler, som tidigare har arbetat med stora band som U2, Red Hot Chili Peppers och Muse.Om Latitude and 023 22

Det visuella är också mycket viktigt för Slow Earth. För bildmaterialet till EP:n kontaktade de därför en legendar, Storm Thorgerson, som gjort några av de mest kända skivomslagen i modern musikhistoria till artister som Pink Floyd, Led Zeppelin, The Cranberries och Dream Theater. Thorgerson gick bort kort efter att han slutfört arbetet med Latitude and 023, vilket har gjort att värdet av en förstautgåva av EP-skivan har skjutit i höjden, och kan kosta så mycket som 600 euro tack vare samlingsvärdet av bildmaterialet.

Det samlade intrycket av EP-skivan är enligt de flesta musikjournalister att den är ett konstverk. Den originella musiken, med influenser från progressiv och experimentell rock, drömpop, indiepop och shoegaze, de meningsfulla texterna på engelska, vilket framför budskapet till en större publik, och det ikoniska bildmaterialet, gör att många anser att albumet är ren konst. Bandet har hittills inte fått mycket uppmärksamhet utanför cirkeln av musikjournalister och dedikerade fans, men många menar att det kan förändras mycket snart, om Slow Earth efter den här starka debuten lyckas göra om samma sak med sitt nästa album, eller till och med gör det bättre.