Om Slow Earth

Slow Earth är ett band från staden Zaporizjzja i Ukraina, beläget mellan Krimhalvön och den ryska gränsen. Bandet består av Grigiory Prutko och tre ytterligare manliga medlemmar, och är förhållandevis ungt; det bildades 2009, och debuterade med sin första EP (Latitude and 023) i år, 2014.

Slow Earth är ett band som vägrar skapa kommersiell musik, och istället skapar sådan musik som känns rätt för dem. Det betyder att de inte har skrivit kontrakt med någon musikproducent, utan själva producerar sin musik och gör den tillgänglig. För att lyckas med ett projekt som att producera sin egen musik krävs disciplin, driv och kunskap. Om du vill göra något liknande kan det därför hjälpa att först gå en projektledarutbildning, som bland annat finns tillgängligt på Addskills.se. Slow Earth släppte sin första låt ”Identify” på nätet och gjorde den tillgänglig gratis. Detta koncept och deras musik gjorde dem snabbt populära, och deras debutlåt spelades snart på viktiga radiostationer i Europa. I maj i år släppte bandet sin första EP, med fyra låtar. Även den finns tillgänglig online.Om Slow Earth 2

Slow Earths musik har jämförts med band som Coldplay, Oasis, The Verve och Sigur Ros, och har beskrivits som en blandning av indiepop, drömpop, shoegaze, alternativ rock och experimentell rock. Trots dessa influenser och likheter med andra band och musikgenrer finner många bandets musik originell och nyskapande, och den har också beskrivits som ”allt du älskar med kreativ, modern musik”. Slow Earth har sagts utmana alla förutfattade meningar om hur modern popmusik ska låta, och använder sig av nya ljud. Trots deras tydliga experimentella drag lyckas de dock balansera det så väl att även den gemene lyssnaren kan tilltalas av deras musik. Bandets ursprung från en östeuropeisk industristad märks i deras mörka sound och meningsfulla texter.

Efter debuten av deras EP satsar nu bandet på en internationell karriär som inleds med en turné i Storbritannien. Vissa har tolkat bandets inställning till musik och samhälle som att de vill bryta sig fria från Ukraina genom att slå internationellt, och komma bort från konformiteten som är resterna efter Sovjetunionen.

Slow Earth går enligt nästan samtliga kritiker en lysande framtid i musikbranschen till mötes.